Kategorie
odżywianie naturalne

Węglowodany – jakie są korzystne dla zdrowia a jakie nie

Cukry, czyli węglowodany, to podstawowe źródło energii dla organizmu. Oznacza to, że są one niezbędne w naszej diecie. Jednak czy można je spożywać bez ograniczeń? W żadnym razie. Ilość i jakość spożywanych cukrów mają ogromne znaczenie.

Ważna jest ilość i jakość

Węglowodany dzielimy na jednocukry, dwucukry i wielocukry. Podział ten wynika z ich budowy, która ma wpływ na szybkość z jaką są trawione, wchłaniane i wykorzystywane przez organizm.

  • Jednocukry to: glukoza, znajdująca się m.in. w owocach, fruktoza, znajdująca się w miodzie i w owocach i galaktoza, będąca składnikiem cukru mlecznego.
  • Dwucukry to: sacharoza, znana jako biały cukier, laktoza, czyli cukier mleczny oraz maltoza, czyli cukier słodowy, znajdujący się np. w piwie.
  • Wielocukry: skrobia, substancja zapasowa w ziemniakach i produktach zbożowych oraz glikogen, materiał zapasowy w tkankach zwierzęcych. Do wielocukrów zalicza się także błonnik pokarmowy: celulozę, ligniny, hemicelulozy, pektyny i inne związki. Nie są one trawione w przewodzie pokarmowym człowieka, co sprawia, że nie są przyswajane. Drażnią ściany jelita i pobudzają ruchy perystaltyczne, co przyspiesza wydalanie mas kałowych.

Co jest złego w cukrach?

W ostatnich kilku latach zmieniła się tendencja w spożywaniu węglowodanów: spożywamy coraz mniej węglowodanów złożonych, a coraz więcej sacharozy i cukrów prostych (w słodyczach, przetworach owocowych, napojach i sokach). Częste spożywanie żywności wysokoprzetworzonej, bogatej w cukier rafinowany i tłuszcze powoduje zwiększenie kaloryczności diety. Ten trend ma związek z epidemią otyłości, cukrzycy oraz chorób sercowo-naczyniowych. Szczególnie narażone są dzieci – słodzone kaszki i deserki, płatki śniadaniowe, batoniki, chipsy, soczki i napoje gazowane posiadają od kilku do kilkudziesięciu łyżeczek cukru. Przykładowo, litrowa coca-cola, ma w sobie szklankę białego cukru! Według Światowej Organizacji Zdrowia należy zminimalizować spożycie cukrów prostych tak, aby stanowiły mniej niż 10% energii z pobranej z pożywienia. 

Jakie produkty wybierać?

Ważne jest, aby spożywać produkty, które pozwalają utrzymać stały poziom glukozy we krwi. Stąd niezbędne jest spożycie wielocukrów, znajdujących się w ziarnach zbóż, kaszach, orzechach i warzywach. Należy ograniczać spożycie jednocukrów i dwucukrów, czyli słodzonych napojów, słodyczy i wyrobów cukierniczych, słodzonych płatków śniadaniowych oraz dużej ilości owoców. Należy także unikać dosładzania białym cukrem. Jego dobrym zamiennikiem, którego można używać także do wypieków, jest naturalny cukier brzozowy, ksylitol. Jest on tak samo słodki, jak biały cukier, a jego kaloryczność jest o 40% niższa.  Dodatkowo ksylitol jest zasadotwórczy, co wpływa pozytywnie na odkwaszanie organizmu i higienę jamy ustnej. W przeciwieństwie do słodzików – aspartamu i acesulfamu, które według naukowców są toksyczne i rakotwórcze – jest w 100% naturalny.

Całkowita eliminacja któregoś ze składników odżywczych (węglowodanów, białek, tłuszczów) nie ma sensu. Natomiast ograniczenie do minimum spożycia cukrów prostych na pewno korzystnie wpłynie na zdrowie, wygląd i samopoczucie. Ważne, aby świadomie kontrolować jakość spożywanych produktów, bo od tego, co jemy i co dajemy naszym dzieciom zależy ich zdrowie i samopoczucie.

Foto: flikr.com/oregonstateuniversity

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *