Kategorie
rodzina

Płatki dzikiej róży na 6 sposobów

W czerwcu zaczyna się sezon na kwiaty dzikiej róży. Należy je zbierać wcześnie rano w czasie suchej pogody z dala od dróg, by nie zawierały zanieczyszczeń. Można od razu odrywać białe końcówki, które są gorzkie. A warto je zbierać, bo można z nich stworzyć wspaniałe rzeczy dobre na naszej urody i ciała. Dzika róża nie tylko pięknie pachnie – zawiera również dużo witaminy C, a także flawonoidy, karotenoidy, garbniki i kwasy organiczne oraz witaminy A i E, które dobrze wpływają na organizm

W czerwcu zaczyna się sezon na kwiaty dzikiej róży. Należy je zbierać wcześnie rano w czasie suchej pogody z dala od dróg, by nie zawierały zanieczyszczeń. Można od razu odrywać białe końcówki, które są gorzkie. A warto je zbierać, bo można z nich stworzyć wspaniałe rzeczy dobre na naszej urody i ciała. Dzika róża nie tylko pięknie pachnie – zawiera również dużo witaminy C, a także flawonoidy, karotenoidy, garbniki i kwasy organiczne oraz witaminy A i E, które dobrze wpływają na organizm. Kwasy tłuszczowe zawarte w róży poprawiają metabolizm. Obecnie trwają badania nad ich działaniem antynowotworowym.

dzika-roza

1. Woda różana – tonik do twarzy, płukanka do włosów

Potrzebne będą: duża garść płatków róży, szklanka wody

Umyte płatki róży umieszczamy w woreczku z gazy. Wkładamy do garnka i zalewamy wrzątkiem, zostawiamy na kilka godzin pod przykryciem. Odcedzamy.

Woda różana ma właściwości tonizujące. Wspaniale odżywia skórę. Codzienne stosowanie wody różanej w postaci toniku do twarzy uelastycznia, wygładza i nawilża skórę, przywracając jej naturalną równowagę. Może być również stosowana jako płukanka do włosów. Nadaje włosom blask i elastyczność, kosmyki są lepiej nawilżone, wygładzone i sprężyste.

2. Konfitura z płatków dzikiej róży

Potrzebne będą: 150 g płatków róży, 150 g cukru pudru, łyżeczka kwasku cytrynowego

Białą nasadę płatków obcinamy nożyczkami, inaczej konfitura będzie miała lekko gorzki posmak. Płatki róży ucieramy w makutrze z cukrem pudrem drewnianą pałką, aż powstanie konfitura. Na koniec dodajemy kwasek cytrynowy i jeszcze chwilę ucieramy. Konfitura jest idealna do pączków i wypieków.

3. Omlet z płatkami dzikiej róży

Potrzebne będą: 3 jajka, garść płatków dzikiej róży, 2 łyżki oleju, duża łyżka mąki kukurydzianej

Jaja wbijamy do miski, dodajemy płatki róży i wymieszać. W drugiej misce rozrabiamy mąkę z odrobiną wody i dodajemy do jajek. Na patelni rozgrzewamy olej, wlewamy mieszaninę i smażymy, aż się zetnie.

4. Sok z płatków róży

Potrzebne będą: 250 g płatków róży, 0,5 l wody, pół cytryny, odrobina kwasku cytrynowego, słód do smaku

Oczyszczone płatki wkładamy do słoja wraz z pokrojoną w grube plastry, a wcześniej dobrze wyszorowaną cytryną. Zalewamy przegotowaną wodą. Słój przykrywamy gazą i odstawiamy na 24 godziny. Po tym czasie zlewamy płyn do czystego garnka, dokładnie wyciskając płatki. Dodajemy do soku słód, kwasek cytrynowy, doprowadzamy do zagotowania i podgrzewamy na małym ogniu przez 15 minut. Gorący sok rozlewamy do wysterylizowanych butelek, szczelnie zamykamy i krótko pasteryzujemy.

5. Dżem z płatków róży z pomarańczą

Potrzebne będą: 150 g płatków dzikiej róży, słodka pomarańcza, słód do smaku

Płatki oczyszczamy i odcinamy białą nasadę. Obieramy pomarańczę, wybieramy miąższ. Płatki i pomarańczę wkładamy do garnka i dodajemy słód. Gotujemy na małym ogniu aż do połączenia wszystkich składników. Przekładamy do słoików i krótko pasteryzujemy.

6. Olejek różany

Potrzebne będą: garść płatków róży, oliwa z oliwek lub olej rzepakowy

Lekko ugniecione płatki róży wkładamy do słoiczka i zalewamy oliwą (olejem), aby przykryła płatki. Słoik szczelnie zamykamy i odstawiamy na dwa tygodnie w słoneczne miejsce. Po tym czasie odcedzamy mieszaninę.

Olejek możemy wykorzystać do pielęgnacji twarzy, na lekkie zranienia oraz do ochłodzenia skóry w czasie gorączki.

Foto

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *