Kategorie
odżywianie naturalne zdrowie

Nasza odporność znajduje się w jelitach

Zdrowe jelita to nie tylko poprawne trawienie i odżywianie organizmu oraz regularne wypróżnianie. Jelita odpowiadają również za odporność, a dobre bakterie mogą wpływać na nasze nastroje, temperament, także na otyłość, astmę, trądzik, zaburzenia obsesyjno-kompulsywne, agresję, a nawet ADHD u dzieci

Zdrowe jelita to nie tylko poprawne trawienie i odżywianie organizmu oraz regularne wypróżnianie. Jelita odpowiadają również  za odporność, a dobre bakterie mogą wpływać na nasze nastroje, temperament, także na otyłość, astmę, trądzik, zaburzenia obsesyjno-kompulsywne, agresję, a nawet ADHD u dzieci.  
papaja

Trawienie i odporność

Samo trawienie to właściwie dwa procesy: mechaniczny (perystaltyka rozbijająca pożywienie na cząstki) i chemiczny (kwasowo-enzymatyczny). Dobre bakterie jelitowe również stanowią nieodzowną część procesu pomagając trawić pokarm, wspierając syntezę niektórych witamin, a także działając korzystnie na enzymy trawienne. Dzięki temu rozłożone węglowodany, tłuszcze i białka mogą zostać poprawnie wchłonięte.
Na tym etapie potrzebna nam będzie duża ilość zdrowych kosmków jelitowych. Kosmki stanowią bowiem naturalną barierę dla szkodliwych substancji, a im więcej kosmków, tym większa powierzchnia trawiąca i zdolność wchłaniania odżywczych mikroskładników. Uszkodzone zaś kosmki, ich ubytki czy stany zapalne mogą przyczyniać się do powstania „dziur”, przez które szkodliwe substancje wędrują wgłąb organizmu. Mamy wtedy do czynienia z syndromem cieknącego jelita.
Ogromnie ważny jest także mikrobiom – zbiór bakterii kolonizujących nasz przewód pokarmowy. Organizm ludzki rozpoczyna budowę własnej odporności już w trakcie porodu. Drobnoustroje pochodzące z dróg rodnych matki czy rąk personelu medycznego w przypadku cesarskiego cięcia, rozpoczynają kolonizację jałowego przewodu pokarmowego noworodka i to one właśnie po raz pierwszy aktywują pracę układu odpornościowego.
Równowaga ekosystemu bakterii jelitowych stanowi o prawidłowym działaniu funkcji ochronnych, immunologicznych i trawiennych organizmu. Bakterie jelitowe mogą między innymi aktywować syntezę przeciwciał czy eliminować drobnoustroje chorobotwórcze, skracając czas trwania infekcji. Mikrobiota wspierają również syntezę niektórych witamin, a także działają korzystnie na enzymy trawienne.

Pożywienie i lekarstwa

Niestety przyjmowanie pożywienia „wzbogaconego” o konserwanty lub barwniki czy po prostu pożywienia zanieczyszczonego ciężkimi metalami lub toksynami skutecznie niszczy barierę dobrej flory jelitową i pozwala na kolonizację przez niepożądane patogenne szczepy (np. bakteryjne zakażenie clostridium) i grzyby (np. kandydoza jelit). Mamy wtedy do czynienia z dysbiozą, czyli nieprawidłowym składem ekosystemu jelitowego obserwowanym często u pacjentów z alergiami, chorobami atopowymi, dolegliwościami żołądkowo-jelitowymi, otyłością, a nawet chorobami neuropsychiatrycznymi, takimi jak depresja czy ADHD.
Niektórzy z nas są również wrażliwi na gluten, który może prowadzić do stanów zapalnych i finalnie atrofii kosmków jelitowych. Dodatkowo antybiotyki, nieraz tak chętnie przyjmowane, sterylizują organizm i przyczyniają się do reakcji autoimmunologicznych – nasz układ odpornościowy szukając dla siebie nowych wyzwań zaczyna atakować substancje zupełnie nieszkodliwe. W ten sposób stajemy się alergikami.

Jak zadbać o własny system trawienno-odpornościowy?

Różne metody odżywiania, leczenia tradycyjnego czy naturalno-homeopatycznego spełzną na niczym, jeżeli jelita pokryte będą filmem złych bakterii i grzybów, wyjałowiony przewód pokarmowy pozbawiony będzie enzymów trawiennych, a kosmki jelitowe będą w opłakanym stanie i pod ciągłym atakiem szkodliwych substancji.
W procesie łagodnego oczyszczania jelit, regeneracji kosmków i miąższu wątroby, a także w procesie samego trawienia absolutnie niedocenionym owocem jest papaja. Wysoka zawartość enzymów w jej owocach powoduje, że stanowi ona idealny, naturalny środek skuteczny w przypadku schorzeń układu pokarmowego. Polepsza w oczywisty sposób procesy trawienne, co dotyczy zwłaszcza pożywienia o dużej zawartości białka. W gruncie rzeczy działa podobnie jak enzymy produkowane przez organizm człowieka. Cechą charakterystyczną tej substancji jest również to, iż zachowuje aktywność nie tylko w środowisku kwaśnym, ale też w neutralnym i zasadowym.
Trudno przecenić pozytywną rolę, jaką w naszym ustroju odgrywają te enzymy. Niestety dieta, w której dominują produkty gotowane i przetworzone, nie zawiera tych ważnych dla życia składników. Wówczas nasz organizm ma problemy trawienne, a my cierpimy na wzdęcia, uczucie ciężkości po jedzeniu, zaparcia oraz biegunki. Deficyt enzymów w ustroju może doprowadzić do znacznej utraty masy ciała lub – w innym przypadku – do nadmiernej otyłości. W konsekwencji powoduje to złe samopoczucie i osłabienie funkcji układu odpornościowego.

Papaina i bromelaina

Okazuje się, że możemy w sposób naturalny łatwo wspomóc układ pokarmowy i jednocześnie odpornościowy poprzez zrównoważoną urozmaiconą dietę. Jest wiele produktów spożywczych, które pomogą zachować bądź przywrócić równowagę jelit.
Przykładem może być papaina i bromelaina – enzymy w dużej ilości zawarte w papai – łagodzą stany zapalne w organizmie, począwszy od problemów z jelitami, po zapalenia stawów. Pomagają zarówno przy przewlekłych infekcjach, jak też przy schorzeniach autoimunologicznych. Papaja to również źródło roślinnego lizozymu. Enzym ten ma właściwości przeciwbakteryjne i przeciwzapalne, a poza tym jest regulatorem procesów metabolicznych i posiada właściwości przeciutleniające.
Miąższ owoców papai bogaty jest w witaminę C oraz beta-karoten – prowitaminę A (odkryto w nich znacznie więcej karotenu niż w marchwi!). Inne prozdrowotne składniki występujące w papai to: potas, wapń, żelazo, magnez, a także spore ilości karotenoidów i flawonoidów, które regulują przepuszczalność naczyń włosowatych. W owocach obecna jest ponadto witamina B1, B2, B6, niacyna oraz witamina E.
Warto również wspomnieć, że w skład miąższu i skórki Carica Papaya L. wchodzą także naturalne przeciwutleniacze, takie jak: fenole i karotenoidy. Związki te przeciwdziałają stresowi oksydacyjnemu w organizmie, chroniąc nas tym samym przed różnymi chorobami (m. in. układu krążenia i nowotworami).
Ponoć już karaibscy Indianie używali  miąższu papai do leczenia ran, różnych infekcji oraz chorób skóry, w tym przede wszystkim grzybicy. Mieszkańcy Filipin wywarem z papai leczyli żylaki odbytu,  a Japończycy doceniali jego skuteczność w niwelowaniu zaburzeń trawiennych.
Mus z papai skupia enzymatyczną wydajność. Łagodzi zarówno biegunki, jak i zaparcia. Polecany jest przy syndromie jelita drażliwego, przewlekłej zgadze, zaburzonym ruchu jelit, wzdęciach oraz przewlekłych infekcjach.  Działa przeciwzapalnie, wytrawia miejsca zmienione chorobowo powodując szybsze gojenie, pomaga odbudować kosmki jelitowe i likwiduje złe bakterie w jelicie. Ponadto papaja niweluje problemy trawienne powodowane stresem, zmianą klimatu, strefy czasowej czy podróżą. Pomaga trawić pokarm w jelitach wyjałowionych terapią antybiotykową, a enzymatyczny rozkład struktur białkowych może być pomocny w zwalczaniu niektórych rodzajów nowotworów.
Dopiero tak oczyszczone jelita można odżywiać i uzbrajać w dobre bakterie jelitowe, dopiero przy tak przygotowanych jelitach wszelkiego rodzaju diety i terapie mają szanse powodzenia.
zdrowy-przedszkolak
Foto

2 odpowiedzi na “Nasza odporność znajduje się w jelitach”

Czy papaja stosowana w formie suplementu będzie równie skuteczna i pomocna co świezy owoc?

Fajny artykuł. Waśnie miałam poszukiwać informacji o tym owocu. Od jakiego wieku można podawać dzieciom papaje?

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *