Kategorie
ekowiadomości

Mleko kozie kontra mleko krowie

Kozie mleko jest podobne do mleka ludzkiego, jest hipoalergiczne i może być podawane niemowlętom

Kozie mleko (w swej strukturze) jest podobne do mleka ludzkiego – twierdzą hiszpańscy naukowcy z Uniwersytetu w Granadzie. Jest ono hipoalergiczne i może być podawane niemowlętom, u których występują problemy z przyswajaniem produktów mlecznych.

Zalety mleka koziego:

  • zawiera małą ilość laktozy, więc organizm lepiej je trawi
  • wspomaga florę bakteryjną jelit
  • zawiera witaminę A oraz D
  • jest bogate w potas, fosfor i wapń, który wpływa korzystnie na układ kostny człowieka
  • zawiera niezbędne kwasy tłuszczowe, kwas linolowy i arachidonowy, który nie tylko jest szybkim źródłem energii, ale również nie magazynuje się w organizmie pod postacią tkanki tłuszczowej.
Dowiedziono również, że regularne spożywanie mleka koziego u osób z niedokrwistością wywołaną niedoborem żelaza, wzmacnia regenerację hemoglobiny w organizmie. Ponadto mleko kozie zawiera selen i cynk – wspomagające ochronę przed chorobami neurodegeneracyjnymi, do których należy między innymi choroba Alzheimera, Parkinsona oraz stwardnienie rozsiane.

Naukowcy apelują, aby promować regularne spożywanie mleka koziego zamiast mleka krowiego, ponieważ zawiera więcej składników odżywczych i dobroczynnie wpływa na organizm.


Źródło
Foto

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *