Kategorie
odżywianie naturalne

Przepis na domowy marcepan bez cukru

Marcepan to słodka masa, złożona głównie z prażonych, zmielonych migdałów, cukru i olejku migdałowego. Pod wpływem ciepła masa staje się plastyczna, dlatego bywa używana do wyrobu ozdobnych, fantazyjnych kształtów, którymi dekorujemy ciasta i torty, także te świąteczne i noworoczne.

Zwykle kupujemy gotowy marcepan, który poza cukrem ma w swoim składzie inne substancje słodzące oraz konserwanty. Dlatego polecamy domowy marcepan w wersji z naturalną substancją słodzącą.

Marcepan bez cukru

Składniki:

  • 2 szklanki (400 g) mąki migdałowej, czyli zmielonych zblanszowanych migdałów
  • 3 łyżki syropu klonowego
  • 1 łyżka oleju migdałowego (ewentualnie kokosowego)

Przygotowanie:

W misce mieszamy przesianą mąkę migdałową (oczywiście będą w niej grudki, jednak te duże można rozdrobnić, by w marcepanie ich nie było) i naturalny słód – syrop klonowy. Dodajemy olej. Masę zagniatamy tak długo, aż będzie gładka. Składniki łączą się dość szybko, po około 1-2 minutach. Formujemy masę w dowolny kształt, np. cukierek, owijamy papier śniadaniowy i wstawiamy do lodówki. Przechowujemy w lodówce maksymalnie przez tydzień.

Zobacz: lowcarbsosimple.com

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *