Kategorie
olini

Kilka sposobów na zapobieganie alergii wiosennej

Wiosenne miesiące cieszą. Kwitną kwiaty i drzewa, temperatura sprzyja aktywności na świeżym powietrzu, dzień jest dłuższy… Jednak dla alergików to trudny czas. Pojawia się łzawienie oczu, trudności w oddychaniu, trwający tygodniami katar.

Osoby cierpiące na alergię (obecnie około 8-10% populacji świata cierpi na różnego rodzaju alergie) często zapominają/nie wiedzą, że można złagodzić jej skutki. Nie pozwól się zaskoczyć!

Kilka sposobów na zapobieganie alergii wiosennej :

  • Rezygnacja z cukru – warto pamiętać, że alergia to wynik zaburzeń w działaniu układu odpornościowego. Spożywanie produktów z dużą ilością cukru, tłuszczu czy soli niekorzystnie wpływa na utrzymanie w równowadze bakterii jelitowych. Rezygnacja z tych substancji, przede wszystkim z cukru, wzmacnia funkcje obronne organizmu, obniża reakcje alergiczne.
  • Unikanie mleka – mleko i jego przetwory zagęszczają śluz, co może wzmacniać objawy alergii. Jeśli nie jesteś w stanie zrezygnować z nabiału, warto sięgać po produkty przechodzące przez proces fermentacji, czyli jogurt naturalny czy kefir.
  • Warto jeść jabłka – skórki jabłek zawierają kwercetynę – naturalny barwnik roślinny, silny antyoksydant o właściwościach przeciwzapalnych i antyutleniających, wspomagający pracę układu odpornościowego.
  • Czosnek w codziennej diecie – nikt nie lubi czosnkowego oddechu, ale warto to warzywo jeść codziennie. Surowy czosnek zawiera związki, które pomagają zminimalizować reakcję alergiczną przy jednoczesnym zwiększeniu funkcji układu immunologicznego.

[reklama id=”49097″]

  • Olej z czarnuszki (czarnuszka siewna zwana inaczej czarnym kminkiem, łac. Nigella sativa) – olej ten znany jest w orientalnej medycynie już od tysiącleci. Za jego antyalergiczne właściwości odpowiada substancja o nazwie tymochinon, która ma udowodnione w badaniach naukowych działanie przeciwzapalne, antybiotyczne i łagodzące objawy astmy. Olej z czarnuszki jest też bogatym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych, które pełnią rolę budulca w naszym organizmie i odgrywają niezwykle ważną rolę przy wytwarzaniu tzw. prostaglandyn – substancji podobnych do hormonów, sterujących m.in.: systemem hormonalnym, systemem nerwowym i systemem odpornościowym. Pełnię właściwości antyalergicznych ma olej tłoczony na zimno, nierafinowany i nieoczyszczony. Olej taki należy przechowywać w lodówce.

Źródło: Mindbodygreen.com

Polecamy naturalny olej z czarnuszki (tłoczony na zamówienie) z Olini.pl

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *