Kategorie
ekowiadomości

Jedzenie chroni nas naturalnie przed promieniowaniem UV

Liczne badania wykazują, że spożywanie produktów o dużej zawartości przeciwutleniaczy pomaga wewnętrznie wzmocnić skórę i zwiększyć jej odporność na promieniowanie UV

Zbyt intensywne przebywanie na słońcu może spowodować uszkodzenie skóry i zwiększa ryzyko zachorowania na raka skóry. Liczne badania wykazują jednak, że spożywanie produktów o dużej zawartości przeciwutleniaczy pomaga wewnętrznie wzmocnić skórę i zwiększyć jej odporność na promieniowanie ultrafioletowe (UV), na które jesteśmy narażeni podczas ekspozycji na słońce.

Czekolada

Flawonoidy, obecne w jednym ze składników czekolady – kakao, mogą chronić przed uszkodzeniami skóry. Takie działanie ma tylko prawdziwa gorzka czekolada o zawartości przynajmniej 60 proc. kakao. Czekolada mleczna nie wchodzi w grę, ponieważ mleko zapobiega wchłanianiu polifenoli, czyli substancji roślinnych, które mają przeciwzapalne i przeciwbakteryjne działanie. Polifenole obecne w gorzkiej czekoladzie mają działanie przeciwutleniające, poprawiają też krążenie krwi. Wybieraj ciemną czekoladę o niskiej zawartości cukru.

Czarna, biała i zielona herbata

Wszystkie te herbaty zawierają polifenole (najskuteczniejsze pochodzą z grupy katechin), które pomagają walczyć z promieniami UV. Jednakże biała herbata zawiera ich znacznie więcej niż zielona (około trzykrotnie więcej), dlatego nazywana jest “eliksirem młodości“. Polifenole są bardzo wydajnymi zmiataczami wolnych rodników. Wolne rodniki biorą udział w reakcjach chemicznych, prowadzących do uszkodzenia DNA i błon biologicznych, przyczyniając się do mutagenezy i nowotworzenia oraz starzenia, jak również do powstawania płytki miażdżycowej. Co ciekawe, zielona herbata zawiera L-teaninę, aminokwas, który pomaga się zrelaksować.

Granat

Tu można wybrać dwie drogi, by zwiększyć ochronę przeciwsłoneczną. Można kupić i zażywać suplement, dostępny w sklepach ze zdrową żywnością, lub pić sok i jeść owoce granatu. Ze względu na smak polecamy drugą opcję!

Brokuły

Paul Talalay z Johns Hopkins University badał korzyści płynące z jedzenia brokułów przez dwadzieścia pięć lat. On i jego koledzy odkryli, że kiełki brokułów są bardzo skuteczne, jeśli chodzi o raka i ochronę przeciwsłoneczną. Warzywo to zawiera sulforafan – przeciwutleniacz, który pomaga zatrzymać powstawanie oparzeń słonecznych oraz hamuje rozwój nowotworów. Jednak aby ta ochrona była skuteczna, należy systematycznie zjadać pół szklanki brokułów dziennie.

Olej kokosowy

Stosowany zarówno zewnętrznie, jak i wewnętrznie, olej kokosowy zapewnia naturalną ochronę przed słońcem. Chroni on nasze ciało, ponieważ zawiera SPF 2. Pamiętajmy, aby wybierać czysty, nierafinowany olej kokosowy – tylko taki zapewni korzyści. Wsmarowujemy go w skórę przed planowaną ekspozycją na słońce.

Pomidory

Likopen występuje w czerwonych owocach, takich jak pomidory, czerwona papryka i arbuz. W przeciwieństwie do wielu innych owoców i warzyw, gdzie wartość odżywcza wskutek gotowania maleje, ilość likopenu w pomidorach zwiększa się pod wpływem ogrzewania. Koncentrat pomidorowy ma dużo więcej likopenu niż świeże pomidory.

Członkowie grupy badawczej, którzy regularnie (przez 12 tygodni) spożywali koncentrat pomidorowy, zyskali o 33% skuteczniejszą ochronę przed poparzeniem słonecznym w porównaniu do grupy kontrolnej, która spożywała surowe pomidory. Poziom ochrony był równy współczynnikowi ochrony przeciwsłonecznej (SPF) 1,3. Niby niski w porównaniu z dobrym filtrem przeciwsłonecznym, ale wciąż dość znaczący. Dzienna porcja wynosiła 55 gramów (ok. pięciu łyżek stołowych) koncentratu pomidorowego, spożywanego głównie z oliwą z oliwek. To również zwiększyło poziom prokolagenu w skórze, co sugeruje możliwość odwrócenia procesu starzenia się skóry.

Zielenie liściaste i inne karotenoidy

Karotenoidy z cząsteczkami tlenu to ksantofile. Ksantofile występują w zielonych warzywach liściastych, takich jak szpinak, jarmuż i kapusta różnego typu. Karoteny można znaleźć w warzywach i owocach, takich jak słodkie ziemniaki, mango i morela. Karoteny są również odpowiedzialne za pomarańczowy kolor warzyw i owoców.

Kwasy tłuszczowe Omega 3

Ostatnie badania wskazują, że kwasy tłuszczowe Omega 3 faktycznie chronią skórę przed reakcjami zapalnymi po zbyt dużej ekspozycji na słońce i że te „superodżywki” zmniejszają również ryzyko niektórych nowotworów skóry. Wyniki badań pokazują też, że kwasy tłuszczowe Omega 3 odgrywają ważną rolę w zapobieganiu i ograniczaniu negatywnych skutków słońca. Omega 3 są obecne m.in. w nasionach lnu, nasionach dyni czy orzechach włoskich, czyli w zdrowych, letnich przekąskach, idealnych na plażę.

Foto

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *