Kategorie
odżywianie naturalne

5 przepisów na koktejle z owoców egzotycznych

Koktajle to najczęściej przekąska, deser albo zastrzyk energii przed lub po wysiłku. Dzieci je uwielbiają, dorośli również, a ich kolejnym plusem jest to, że przygotowanie zajmuje niewiele czasu. Dziś wyjątkowo proponujemy koktajle z owoców egzotycznych, a nie polskich, sezonowych.

1. Zielona herbata

–  jedna szklanka pokrywa dzienne zapotrzebowanie na wapń w 72 proc. Szczególnie polecany kobietom w ciąży z uwagi na wysoką zawartość kwasu foliowego.

  • 3 szklanki białych winogron,
  • 2 szklanki szpinaku,
  • 1,5 szklanki silnego naparu zielonej herbaty (po schłodzeniu),
  • 1 dojrzałe awokado,
  • 2 łyżeczki miodu.

Owoce i warzywa myjemy, wszystkie składniki umieszczamy w blenderze, mieszamy.

2. Tofu

– ten koktajl to prawdziwa bomba witaminowa – szklanka pokrywa 149 proc. dziennego zapotrzebowania na wit. C

  • 2 szklanki pokrojonego w kostkę mango,
  • 1,5 szklanki soku z ananasa,
  • 3/4 szklanki Silken (jedwabistego) tofu,
  • 1/4 szklanki soku z limonki,
  • 1 łyżeczka świeżo startej skórki z limonki.

Umyte i pokrojone owoce mango łączymy w blenderze z sokami i tofu. Dodajemy skórkę z cytryny, całość mieszamy w blenderze.

3. Granat

– sok z granatu świetnie wspomaga pracę mięśni po wysiłku. Źródło witaminy C i potasu.

  • 2 szklanki jagód (można użyć mrożonych, ale warto poczekać jeszcze 2 miesiące na świeże),
  • 1 szklanka soku z granatu,
  • 1 średni banan,
  • 1/2 szklanki twarogu,
  • 1/2 szklanki wody.

Wszystkie składniki miksujemy w blenderze na gładką masę.

4. Kefir bananowy

– koktajl na bazie banana pewnie zasmakuje naszym dzieciom. Szklanka to spora dawka wapnia i witaminy C.

  • 2 dojrzałe banany,
  • 2 szklanki kefiru,
  • 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu,
  • 1/8 łyżeczki gałki muszkatołowej,
  • 12 kostek lodu.

Składniki mieszamy w blenderze. Pijemy natychmiast po przygotowaniu.

5. Pomarańczowy

– szklanka koktajlu dostarcza mnóstwo witaminy A i C oraz potasu i magnezu.

  • 2 szklanki pokrojonej na plasterki brzoskwini,
  • 1 szklanka soku z marchwi,
  • 1 szklanka soku pomarańczowego,
  • 2 łyżki mielonego siemienia lnianego,
  • 1 łyżka posiekanego świeżego imbiru.

Owoce brzoskwini łączymy w blenderze z sokami, dodajemy przyprawy. Mieszamy.

Źródło: eatingwell.com

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *