Kategorie
odżywianie naturalne

4 proste przepisy na dania z arbuzem

Arbuz w 92 procentach składa się z wody i zawiera niewielką ilość witamin i składników mineralnych. Jest pyszny i słodki – to znakomita alternatywa dla słodyczy.

Warto jeść arbuza, ponieważ:

  • działa moczopędnie, dlatego poleca się go w chorobach nerek i infekcjach układu moczowego,
  • wpływa korzystnie na układ pokarmowy i poprawia przemianę materii,
  • wspomaga pracę układu krążenia, wydalając z organizmu szkodliwe związki gromadzące się w mięśniach w czasie intensywnych ćwiczeń,
  • pomaga obniżyć ciśnienie krwi i zapobiega zawałowi serca,
  • ma korzystny wpływ na skórę: działa przeciwzmarszczkowo, a w formie maseczki – tonizująco i ściągająco. Pomaga też w leczeniu stanów zapalnych skóry i zajadów.

1. Chłodnik

Składniki:

  • 450 g miąższu arbuza (bez pestek)
  • 150 g truskawek (opłukanych, bez szypułek)
  • sok z ½ cytryny
  • 1 łyżka posiekanej świeżej mięty
  • 1 łyżeczka świeżego, drobno startego imbiru
  • opcjonalnie: ser feta, grzanki

Przygotowanie:

Wszystkie składniki wkładamy do pojemnika blendera i krótko miksujemy na najmniejszych obrotach – tak, by pozostały drobne cząstki owoców. Chłodnik wstawiamy do lodówki na ok. 2-3 godziny. Podajemy z serem feta i/lub grzankami.

2. Sałatka

Składniki:

  • 1 arbuz pokrojony w kostkę
  • ½ ogórka pokrojonego w drobną kostkę
  • 1 szklanka jagód
  • 5 plasterków czerwonej cebuli
  • sok wyciśnięty z trzech limonek lub cytryn
  • kilka czarnych oliwek

Przygotowanie:

W małej misce umieszczamy plasterki cebuli i zalewamy je sokiem z limonki. Odstawiamy na kilkadziesiąt minut. Resztę składników mieszamy w dużej misce. Dolewamy cebulę z sokiem i mieszamy.

3. Koktajl

Składniki:

  • 10 kostek lodu
  • 2 szklanki arbuza pokrojonego w kostkę
  • 1 łyżka miodu
  • ¼ szklanki mleka roślinnego

Przygotowanie:

Do blendera wsypujemy kostki lodu. Dodajemy mleko, potem arbuza i miód. Mieszamy, aż wszystkie składniki się połączą.

4. Sorbet (granita)

Składniki:

  • 6 filiżanek arbuza, pokrojonego w kostki i pozbawionego pestek
  • ¼ szklanki drobno posiekanej kolendry

Przygotowanie:

Arbuza przecieramy przez sitko, aby usunąć duże kawałki miąższu. Następnie sok wlewamy do naczynia, które można zamrażać. Dodajemy kolendrę i wkładamy do zamrażalki na ok. 2 godziny, mieszając sorbet co ok. 30 minut.

Foto: flikr.com/mynameisharsha

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *